sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Skumppa-"tasting"

Tossa eilen illalla saatiin koko ihana ja nauravainen hääseurueemme eli kaasot x3, bestman ja seremoniamestari saman pöydän ääreen. Ja mikäs takaisikaan paremman nousuhumalan illalle, kuin kuoharimaistiaiset.


Ostin jo aikaa sitten kolme skumppaa Virosta ja katsoin sitten vielä yhden alle 5e/plo virossa maksavan mukaan maistajaisiin. Pohjalaanen päätti myös kantaa kortensa kekoon ja osti pullon oikeeta shampanjaa mukaan.

Minä tietty kyhäsin pikasesti ja asiaan kuuluvasti arvostelukortit ja pyysin maistelijoita arvioimaan ulkonäköä ja makua asteikolla 1-5 (ykkönen huono, vitonen hyvä) ja tilaa jäi myös muutaman sanan verran kommentoinnille. Testaajat eivät  nähneet etukäteen pulloja, eivätkä saaneet edes tietoonsa mitä maisteltavien joukossa on. Todellinen sokko testi siis.


Harmiksi täytyy nyt tähän jo heti aluksi todeta, että kaksi Virosta ostettua oli pilalla (korkki märkä ja maku sen mukanen). Näin ollen kaksi potentiaalista vaihtoehtoa rankkautui nyt ulos, vaikka ilmeisesti toinen niistä olisi "kunnossa olevana" ihan hyvää (tämä kommentti kaaso E:ltä, joka kertomansa mukaan juo paljon kuohareita ;) ).


Maisteltavina olivat siis Rigas Medium Dry (1), Ballet Demi Sec (2), Rocca dei Forti brut (3), Jeanmaire cuvée brut (4) ja Rigas brut (5).

Ulkonäöllisesti kaikki oli melko saman värisiä, eli aika vaaleita. Ja nuo Rigasit oli nyt sitten ne pilalle menneet, joten niiden arvioita on turha käydä läpi. Muiden kohdalla tuli sen sijaan tällaisia kommentteja:

2. "Raikas, makea", "Liian makea", "makeahko", "makea" . Mausta kyseisen skumpan keskiarvosana oli 3,3.

3. "Turhan parfyyminen", "neutraali, raikas", "vähän mitään sanomaton, neutraali", "liian kuiva", "hajuton, mauton, neutraali", "ei maistu, vetinen", "perus kupliva". keskiarvo 2,6.

4. "Neutraali, mauton", "mukavan tasapainoinen", "Paras, kivat kuplat", "kiva loppu" ja keskiarvo: 3,7.

Niin keskiarvollisesti siis oikea skumppa voitti, mutta omaan ja varmasti myös pohjalaasen mieleen vaikutti tieto siitä että se on oikeaa skumppaa. Ja sitä ei ole vara tarjota vieraille :P Jos minun tai pohjalaasen mielipidettä ei laskisi, lemppariksi nousi siis nro 2. Tässä tosin näkyy se, että kyseisen puolesta liputtaneet olivat enempi makeista skumpista tykkääviä. Kuivista tykkäävien mielestä se taas oli sitten ihan liian makeaa.

Harmittaa kyllä vaan se tosi paljon, että nuo kaksi oli pilalla ja sekös vasta saa miettimään, että mitenkäs sitten sen laita kun häihin ostetaan isoja määriä.. Eli nyt hyvät ja huonot kokemukset olisi erittäin kalliita, mitä tulee viinien ja skumppien ostoon etelä naapurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti