keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Juomapolitiikasta

Jos ei ole ollut aiemmin puhetta, niin meidän häihin siis tulee alkoholia tarjolle. Siitäkin huolimatta, että toinen puoli sukulaisistani saattaa asiaa katsoa paheksuvasti, he kun eivät uskonnollisista/elämänkatsomuksellisista syistä alkoholiin koske. Me on puhuttu pohjalaasen kanssa alustavasti siitä, että ruuan kanssa olisi pöydissä viinipullot, sitä ruokaa silmälläpitäen valittua. Halutessaan vieras saa myös olutta tai siideriä (tai skumppaa, kuten pohjalaasen briteissä asuva täti "vaatii" mikäli häihin pääsee) ja niitä voisi olla tarjolla jollain sivupöydällä (tai pyydettäessä, riippuu miten ruokailu nyt sitten järjestetään).

Kuva
Kahvin kanssa luonnollisestikin avec, joko siis konjakkia tai jotain likööriä. Itse suosisin liköörin kohdalla jotain baileysia tms, koska marjaliköörit saa lähinnä puistattamaan. Toisaalta, jos juomat hakee etelänaapurista, ei pari marjalikööripulloa nyt varmaan niin kamalasti maksa.

No nämä edellä mainitut + onnittelumaljat lienee melko perussetti häissä, eli näissä nyt ei niin kamalasti sitä pohdittavaa ole. Enemmän pohdintaa aiheuttaa ruokailujen ulkopuolelle sijoittuva juomatarjoilu.

Kuva
Kuva


Siitä ollaan aikalailla yhtämieltä pohjalaasen kanssa, että boolia ei tehdä. Ja ihan rehellisyyden nimissä itse en ole oikeen boolien ystävä, ne on monesti aika pahoja/liian vahvoja/väljähtäneitä. Toki poikkeuksiakin on varmasti ja täytyy kyllä sanoa, että upeaan booliastiaan laitettuna booli voi olla omanlaisensa somistuselementti. Ja onhan se edullista ja vaivatonta.

Kuva
Kuva
Toinen asia mistä ollaan aika samaa mieltä on: Laatu korvaa määrän. Vaikka Tallinnasta ja itseasiassa ihan perus marketistakin saa keissin kaljaa verrattain huokeaan hintaan, ei se jotenkaan sovi meille. Kumpikaan ei oikein tykkää tai arvosta perus karjala-koff-karhu akselin juomia (itse en perusta oluesta lainkaan) eikä perus makeat sidukkalitkutkaan uppoa. Toisekseen, ei meidän ole tarkoitus tarjota vieraillemme halpoja olutörvellyskännejä, vaan hyvät juhlat, joissa toki juhlatunnelman hilpeyttäjän on myös alkoholia.

Siispä mietintämyssyyn on sujautettu ajatus coctaileista. Tarkemmin ottaen barcateringista, jota Turun seudullakin tarjolla on. Ainut mutta on budjetti, eli tuo on varmasti niitä ekoja asioita joista sitten karsitaan, jos budjetti niin sanoo. Meikäläisen unelmissahan tosin olisi vihkimisen ja onnittelumaljojen välissä coctail-hour, jonka aikana me voitaisiin oman mussukkani kanssa olla hääkuvattavissa. Mut joo, todennäköisesti ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että ihanan sujuvasti ja ammattitaitoisesti soljuva barcatering jää ottamatta.

Kuva
Kuva


Back to booli? Noup. Ainakin tällä hetkellä ajateltiin vähän luottaa vieraidemme juomien sekoittelutaitoon ja toteuttaa baari itsepalveluna. Valitaan simppelit coctailit, joihin ei siis tule mitään hillittömiä määriä aineksia, nostetaan ainekset ja ohjeet pöytään ja valta juoman vahvuuden säätelystä vieraan omiin käsiin. Hullua? Onko juhlat pian täynnä oksentelevia ja sammuvia vieraita? Tuskin vaan.. Meillä on nimittäin ollut yhdet kemut, joissa iskettiin pöytään pullo rommia, limeä, sokeria, minttua ja limukkaa, joista jokainen sai loihtia oman Mojitonsa. Eikä kukaan sammunut. Päin vastoin, rommia jäi yllättävän paljon! Niin ja mainittakoot tähän, että tarjolla oli myös viiniä ja sangriaa talon puolesta, ja niitäkin jäi. Sen sijaan allekirjoittanut voi todeta juoneensa varsin tehokkaasti övereitä bileissä, joissa on tarjolla boolia.. niiden vahvuutta kun ei voi itse määritellä..

Kuva
Kuva
Noiden coctail-ainesten lisäksi ajatuksena olisi laittaa tarjolle viiniä, skumppaa, jotain erikoisempaa olutta ja pohjalaasen haluamaa viskiä. Ja vaikka sortteja on paljon, on silti tarkoitus laskea juomien määrä niin, että jokaiselle vieraalle olisi juotavaa suurinpiirtein yhden annoksen verran tunnissa. Näin siis tässä vaiheessa, mutta mielihän ehtii tunnetusti muuttua vielä yhden jos toisenkin kerran. Ainiin ja tähän vielä lisäyksenä se, että alkoholittomille vieraille aion laittaa tarjolle myös vaihtoehtoja, ettei heidän juomavaihtoehtonsa rajoitu Turun niin hyvänmakuiseen vesijohtoveteen.

Kuva
Kuva

Miltäs kuullostaa? Miten teillä hoidetaan mahdollinen alkoholitarjoilu?

2 kommenttia:

  1. Heheh, mä pähkin just viime viikolla samaa asiaa - sillä erotuksella tosin, että meinataan ostaa myöäs "bulkkikaljaa" koska tiedän tasan tarkkaan vieraiden joukossa olevan muutamia, jotka juovat vaikka tuulilasinpesunestettä hädän hetkellä. :D

    Panostetaan tosin jossain määrin erikoisoluisiin (Leffe, Sol yms.) ja sitten parempiin siidereihein (Crowmoor taisi olla "huonoin" vaihtoehto) sekä kestosuosikki karpalolonkeroon.

    Luonnollisesti tarjolle tulee myös viinejä sekä yhden tutun ravintolapäällikön pitämä drinkkibaari, johon suunnitellaan 3-5 paukkua, joihin ostetaan kamat. (Toki tavan kossuvissyt, vodkabatteryt, kelkat yms. on mahdollista rakentaa, mutta ei lähdetä kuitenkaan mitään Long Islandeja, Villevallattomia, lumikenttienkutsuja sun muita väsäilemään - tai siis ostamaan raaka-aineita niihin.)

    Tällä hetkellä mun määrälaskelmat lähti niin lapasesta, että niitä on syytä hieman rukata - laskeskelin alkujuomineen kaikkineen 20 annosta alkoholia per lätty. :D Eipä jää kellekkään jano! Jonkinlaista karsintaa on siis suoritettava, ajattelin että alkuskumppien, ruokajuomien ja iltabileiden yhteenlaskettu määrä jokaiselle olisi max. 15 annosta ja siinäkin on hieman lipittämisvaraa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, 20 juomaa on varsin paljon. Eihän tosin kaikki juo (ainakaan toivottavasti) niin paljoa, eli varmasti teille jää aineksia.. Tuo drinksubaari ois niin kiva juttu, mutta tosiaan budjetti ei meillä anna myöden ja tuttavapiiristä ei sopivaa henkilöä siihen löydy.

      Poista