tiistai 12. marraskuuta 2013

Juustoa

Olen ihan koukussa juustoihin (paitsi aurajuustoo, yök!) ja olen kokoajan ollut sitä mieltä, että meidän häissä on iltapalalla tarjolla juustoja. Juustojen tulosta ei siis keskustella.

Ihanan maalaishenkistä ja raikkaan näköistä. Kuva
Juustojen kanssa tulee tietysti olla viikunahilloa (tästäkään ei keskustella) ja hedelmiä. Tosin ruskistuneet päärynät ja omenat ei oikein houkuta esteettisessä mielessä, joten ne voisin skipata hyvillä mielin ja korvata vaikka meloneilla, viinirypäleillä ja viikunoilla.

Kerroksellisuutta ja näyttävyyttä erikokoisilla, pinotuilla puulaudoilla. Ja kivasti muuten laitettu nuo mantelit ja hedelmät vaan kekoihin, eli ei sitä ihan aina tarttee kaikkea erillisiin kippoihin laittaa. Kokonaisuus ihanan runsas ja houkutteleva! Kuva
Tai kuten näissä inspiraatioksi keräämissäni kuvissa, voisihan sitä laittaa juuston kaveriksi myös kuivattuja hedelmiä, manteleita ja pähkinöitä. Ja jotain hyviä keksejä myös.

Nomnom tosiaan. Herkkupalojen noukkimista lautaselle helpottaa ja jouduttaa varmasti paljon se, että juustoja on kuutioitu valmiiksi. Kuva 
Kun nyt nuo lisukkeet on päätetty, sopisi miettiä myös vähän noita juustoja. Esim Valion sivujen mukaan illanistujaisissa tulisi varata juustoja 150-200g/hlö tai jälkiruoka- tai kahvipöytään 50-75g/hlö. Koska iltapala pöydässä on tarkoitus tarjoilla muutakin kuin juustoja (niistä lisää myöhemmin), riittänee tuo 50-75g/hlö hyvinkin. Tai sen on pakko riittää, meinaan jos tulisi se 100 vierasta, kuten kutsuttu ja kaikki vielä jäisi iltaan asti ja söisi juustoja, saisi kyseistä maitovalmistetta kantaa pöytään sen viitisen kiloa.

Tässäkin valmiina paloiha ja hauskoina salaattikääröinä. Ja jotain hyvää lihatuotetta (ilmakuivattua kinkkua tai vaikka mausteista salamia) kaveriksi niin voi namnam, taitaa tarvita säätövaralla olevan puvun :) Kuva
Mitä juustoja sinne sitten haluaisin tulevan? Briejuustoa ehdottomasti jo ihan sen takia, että briejuustokiekko on kaunis ja sen saa kivasti koristeltua vaikkapa viikunoin ja hunajan kanssa. Sinihomejuustoa voisi sitten toki myös ottaa, koska Pohjalaanen tykkää siitä. Mutta ei Aurajuustoa, vaan jotain voimakkaampaa.

Manchegoa myös, ihan ehdottomasti, koska se on meikäläisen nykyhetken suosikki. Ja se on niin hyvää viikunahillon kanssa. Joku goudakin voisi olla kiva. Ehkä sitten myös cheddaria tai jotain voimakasta kermajuustoa.. ja mitäs vielä.. Löytäisin kyllä taatusti vähintään kymmenkunta ihanaa juustoa, joita haluaisin vieraillemme tarjota, mutta joku roti touhussa täytyy kuitenkin pitää.

Ja kun on erilaisia juustoja, on kiva nimetä ne, että vieraatkin tietää mitä saa. Vaikka sitten näin. Kuva
Sitten tietty esillelaitto. Oheisissa kuvissa on jo ihania ideoita esim puulautojen käytöstä, mutta mietin jotain voimakasta ja tahmaista sinihomejuustoakin, että onko se lauta sitten entinen häiden jälkeen? Toisaalta esim Ikeasta voisi löytyä aika edullisiakin puisia leikkuulautoja juustojen alle, joten ne tuskin rikkoisi budjettia.

Sitten muistin, että anopillahan on Villeroy & Boch:n kauniin linjakkaita New Wave lautasia neljäkappaletta, joten niitä saisi varmasti lainaksi häiden ajaksi.

Joku toinen häistä bloggaava (en valitettavasti muista kuka) linkkasi joskus kuvan "kakuksi" kootuista juustoista ja sehän olisi varsin hauska idea esim erikokoisilla briejuustokiekoilla toteutettuna. Sen sijaan eri juustoja en suostuisi itse sekoittamaan, ihan sen takia, että se sinihomejuusto (YÖK) ei saa koskea muihin juustoihin ja tartuttaa pahaa makuaan niihin :D

Todellinen juustokakku kaikkine lisukkeineen. Kuva


4 kommenttia:

  1. Oi, namskis. Juustot on ihania, hyvä idea! Meille ei taida budjettisyistä tulla niitä ja tuo pähkinä...ainakin kaksi vieraistamme on pähkinälle todella allergisia, joten ei tule salaattiin, kakkuun, drinksupöytään eikä mihinkään muuallekaan pähkinöitä, ettei tarvittaisi lääkärireissua, mutta muutenhan nekin on ihania ja jos kukaan ei ole allerginen niin pähkinät, mantelit yms. sopis just hyvin juustojen ja hedelmien seuraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kannattaa tosiaan pähkinät jättää ihan varovaisuussyistä pois, ettei saa häät ikävää käännettä.. Täytyy tosiaan itsekin pitää budjetti mielessä sitten kun alkaa juustoja hankkimaan, ettei mene ihan överiksi...

      Poista
  2. Ihanaa! :) Minä ainakin hyrisisin tyytyväisyydestä, jos olisin teidän häävieraana. Mekin haaveillaan juustojen tarjoamisesta, mutta saa nähdä, antaako budjetti myöten.

    VastaaPoista